
EA
R

TH
IN

G

18

IEE Wiring Matters | Autumn 2005 | www.iee.org

What are earthed and unearthed systems? What are the
requirements of BS 7671? What are the advantages and
disadvantages of the various types of earthing systems?

This article which is based on IEE Guidance notes,
is intended to provide information that it is hoped
will prove helpful.

BS 7671 lists five types of earthing systems: 

TN-S, TN-C-S, TT, TN-C, and IT. 
T = Earth (from the French word Terre) 
N = Neutral 
S = Separate 
C = Combined
I = Isolated (The source of a IT system is either
connected to Earth through a deliberately introduced

earthing impedance or is isolated from Earth. All
exposed-conductive-parts of an installation are
connected to an earth electrode.)

When designing an electrical installation one of the
first things to determine is the type of earthing
system. The distributor will be able to provide this
information.

The system will either be TN-S, TN-C-S (PME) or TT
for a low voltage supply given in accordance with the
Electricity Safety, Quality and Continuity Regulations
2002. This is because TN-C requires an exemption
from the Electricity Safety, Quality and Continuity
Regulations, and an IT system is not permitted for a
low voltage public supply in the UK because the
source is not directly earthed. Therefore TN-C and IT
systems are both very uncommon in the UK.

EARTHING
YOUR QUESTIONS ANSWERED
By Geoff Cronshaw
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1. Overview of earthing systems

1.1  TN-S system earthing
A TN-S system, shown in figure 1, has the neutral of the source of energy
connected with earth at one point only, at or as near as is reasonably
practicable to the source, and the consumer’s earthing terminal is typically
connected to the metallic sheath or armour of the distributor’s service cable
into the premises.

Figure 2: Cable sheath earth
(TN-S system). Schematic of
earthing and main
equipotential bonding
arrangements. Based on 
25 mm2 tails and selection
from Table 54G. 
Note: An isolator is not
always installed by the
electricity distributor.

Figure 1: TN-S system



EA
R

TH
IN

G

20

IEE Wiring Matters | Autumn 2005 | www.iee.org

1.2 TN-C-S system earthing
A TN-C-S system, shown in figure 3, has the supply
neutral conductor of a distribution main connected
with earth at source and at intervals along its run.
This is usually referred to as protective multiple
earthing (PME). With this arrangement the

distributor’s neutral conductor is also used to return
earth fault currents arising in the consumer’s
installation safely to the source. To achieve this, the
distributor will provide a consumer’s earthing
terminal which is linked to the incoming neutral
conductor.

Figure 3: TN-C-S system

Figure 4: PME supply (TN-C-S
system). Schematic of earthing and
main equipotential bonding
arrangements. Based on 25 mm2

tails and selection from Table 54G.
Note: An isolator is not always
installed by the electricity
distributor.
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1.3  TT system earthing
A TT system, shown above, has the neutral of the source of
energy connected as for TN-S, but no facility is provided by the
distributor for the consumer’s earthing. With TT, the
consumer must provide their own connection to earth, i.e. by
installing a suitable earth electrode local to the installation.  

2. Requirements of BS 7671

Earth electrodes
BS 7671 recognises a wide variety of types of earth
electrode.  Regulation 542-02-01 lists the types
recognised which include earth rods, earth plates and

Figure 5: TT system

Figure 6: No earth provided
(TT system). Based on 25
mm2 tails and selection from
Table 54G. 
Note: An isolator is not
always installed by the
electricity distributor.
Manufacturers
recommendations should be
sought with regards to
connections to earth
electrodes.
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underground structural metal work. 
The soil resistivity of the ground is probably the

single most important factor in the determination of
the type of earth electrode. Rods can only be as
effective as the contact they make with the
surrounding material. Thus, they should be driven
into virgin ground, not disturbed (backfilled) ground.
Where it is necessary to drive two or more rods and
connect them together to achieve a satisfactory result,
the separation between rods should be at least equal
to their combined driven depth to obtain maximum
advantage from each rod. In some locations low soil
resistivity is found to be concentrated in the topsoil
layer, beneath which there may be rock or other
impervious strata which prevents the deep driving of
rods, or a deep layer of high resistivity. Only a test or
known information about the ground can reveal this
kind of information. In such circumstances, the
installation of copper earth tapes, or pipes or plates,
would be most likely to provide a satisfactory earth
electrode resistance value.

Whatever form an earth electrode takes, the
possibility of soil drying and freezing, and of
corrosion, must be taken into account. Preferably,
testing of an earth electrode should be carried out
under the least favourable conditions, i.e. after
prolonged dry weather. Further information on
earthing principles and practice can be found in 
BS 7430 : 1998 ‘Code of Practice for Earthing’. 

Earthing conductors
Earthing conductors which are defined in BS 7671 as a
protective conductor connecting the main earthing
terminal of an installation to an earth electrode or
other means of earthing must be adequately sized
particularly where buried partly in the ground, and
be of suitable material and adequately protected
against corrosion and mechanical damage. 

The size of an earthing conductor is arrived at in
basically the same way as for a circuit protective
conductor, except that Table 54A of BS 7671 must be
applied to any buried earthing conductor. For a 
TN-C-S (PME) supply, it should be no smaller than the
main bonding conductors.

Sizing of circuit protective conductors
There are several factors which may influence or
determine the size required for a circuit protective
conductor. A minimum cross-sectional area of
2.5 mm2 copper is required for any separate circuit
protective conductor, i.e. one which is not part of a
cable or formed by a wiring enclosure or contained in
such an enclosure. 

An example would be a bare or insulated copper
conductor clipped to a surface, run on a cable tray or
fixed to the outside of a wiring enclosure. Such a
circuit protective conductor must also be suitably
protected if it is liable to suffer mechanical damage or
chemical deterioration or be damaged by electro-
dynamic effects produced by passing earth fault
current through it. If mechanical protection is not
provided the minimum size is 4 mm2 copper or
equivalent.

BS 7671 provides two methods for sizing protective
conductors including earthing conductors (see also
Table 54A). The easier method is to determine the
protective conductor size from Table 54G but this may
produce a larger size than is strictly necessary, since
it employs a simple relationship to the cross-sectional
area of the phase conductor(s).

The second method involves a formula calculation.
The formula is commonly referred to as the ‘adiabatic
equation’ and is the same as that used for short-
circuit current calculations (see Regulation 434-03-03).
It assumes that no heat is dissipated from the
protective conductor during an earth fault and
therefore errs on the safe side. Even so, application of
the formula will in many instances result in a
protective conductor having a smaller csa than that of
the live conductors of the associated circuit.  This is
quite acceptable.

Regulation 543-01-03 states:
The cross-sectional area, where calculated, shall be
not less than the value determined by the following
formula or shall be obtained by reference to BS 7454
(add name of BS):

where:

S is the nominal cross-sectional area of the conductor
in mm2.

I is the value in amperes (rms. for a.c.) of fault
current for a fault of negligible impedance, which can
flow through the associated protective device, due
account being taken of the current limiting effect of
the circuit impedances and the limiting capability 
(I2 t) of that protective device. Account shall be taken
of the effect, on the resistance of circuit conductors,
of their temperature rise as a result of overcurrent -
see Regulation 413-02-05.

S = I2t
k

�
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t is the operating time of the disconnecting device in
seconds corresponding to the fault current I amperes.
k is a factor taking account of the resistivity,
temperature coefficient and heat capacity of the
conductor material, and the appropriate initial and
final temperatures.

3.0 Type of earthing systems, 
advantages and disadvantages

3.1  Protective multiple earthing (PME). 
Such a supply system is described in BS 7671 as TN-C-S.
The advantage of this system is that it provides an
effective and reliable method of providing customers
with an earth connection. For example the maximum

Ze specified by a distributor is 0.35 Ω for TN-C-S
supplies compared to 0.8 Ω for TN-S supplies. 

However, under certain supply system fault
conditions (PEN conductor of the supply becoming
open circuit external to the installation) a potential
can develop between the conductive parts connected
to the PME earth terminal and the general mass of
earth. However, since there are multiple earthing
points on the supply network and providing bonding
within the building complies with BS 7671 IEE.

Special Locations
The Electricity Association publications provides
guidance on PME systems. Whilst PME systems
provide an effective and reliable earth connection

Figure 7: Typical site distribution for a
PME supply, separation from PME
earth at main distribution board

Figure 8: Typical site distribution for a
PME supply, separation from PME
earth at pitch supply point
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precautions need to be taken when dealing with
special locations. For example Regulation 9(4) of the
Electricity Safety, Quality and Continuity Regulations
does not allow the combined neutral and protective
conductor to be connected electrically to any
metalwork in a caravan or boat. This prevents PME
terminals being used for caravans or boat mooring
supplies, although they may be used for fixed
premises on the sites, such as the site owner’s living
premises and any bars or shops, etc.

Petrol filling stations are another area where
precautions need to be taken. The reference
publication is “Guidance for the design, construction,
modification and maintenance of petrol filling
stations”, published by the Association for Petroleum
and Explosives Administration (APEA) and the
Institute of Petroleum, which recommends a TT
supply for hazardous areas.

A separate earth electrode and RCD or other
alternative arrangement is required to ensure the
segregation of petrol filling area earthing and that of
the PME earth of the distribution network. A PME
earth may be used for permanent buildings such as
shops and restaurants.

Also, Mines and quarries are another area. A
supply taken to an underground shaft, or for use in
the production side of a quarry, must have an
earthing system which is segregated from any system
bonded to the PME terminal. 

Finally, because of the practical difficulties in
bonding all accessible extraneous-conductive-parts
electricity distribution companies might not provide a
PME earth to agricultural and horticultural
installations and construction sites.   

3.2  TT system
With TT, the consumer must provide their own
connection to earth, i.e. by installing a suitable earth
electrode local to the installation. The circumstances
in which a distributor will not provide a means of
earthing for the consumer are usually where the
distributor cannot guarantee the earth connection
back to the source, e.g. a low voltage overhead supply,
where there is the likelihood of the earth wire either
becoming somehow disconnected or even stolen. 

A distributor also might not provide means of
earthing for certain outdoor installations, e.g. a
construction site temporary installation, leaving it to
the consumer to make suitable and safe arrangements
for which they are fully responsible. The electricity
distributor is required to make available his supply
neutral or protective conductor for connection to the
consumer’s earth terminal, unless inappropriate for

reasons of safety (Reg 24 of ESQCR). Construction
site, farm or swimming pool installations might be
inappropriate unless additional precautions are
taken, such as an additional earth electrode.

3.3  TN-S system
A TN-S system has the neutral of the source of energy
connected with earth at one point only, at or as near as is
reasonably practicable to the source and the consumer’s
earthing terminal is typically connected to the metallic
sheath or armour of the distributor’s service cable into
the premises or to a separate protective conductor of, for
instance, an overhead supply.

Large consumers may have one or more HV/LV
transformers dedicated to their installation and
installed adjacent to or within their premises.  In such
situations the usual form of system earthing is TN-S.  

More information on earthing and bonding is
available in IEE Guidance note 5. Also More
information on special locations is available in IEE
Guidance note 7. �




